PAKOLAISKESKUSTELUJA

(Refugee Conversations)


Dokumenttielokuva

Käsikirjoitus & ohjaus: TEEMU MÄKI

Kesto: 92 minuuttia

Formaatti: 4K video, stereoääni

Tuotanto: Merja Ritola / Greenlit Productions, 2020

Rahoitus: YLE & AVEKTEOSESITTELY

PAKOLAISKESKUSTELUJA / REFUGEE CONVERSATIONS
on puolitoistatuntinen dokumenttielokuva. Sen aiheet ovat: pakolaisuus, rasismi, muukalaiskammo, islam, kristinusko ja myötätunto — tai sen puute.

Mikä on näiden ilmiöiden merkitys ja rooli Suomessa, joka monien tutkimusten mukaan on maailman onnellisin maa?

Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Teemu Mäki, tuottanut Merja Ritola / Greenlit Productions. Teoksen runsaasta musiikista vastaa säveltäjä Max Savikangas.


LISÄTIETOA

PAKOLAISKESKUSTELUJA-elokuva perustuu lähes samannimiseen radioteokseen Pakolaiskeskusteluja — radiofoninen dokumentti.

Radiofonia oli YLE:n tilaama 56-minuuttinen teos, jonka tein yhdessä säveltäjä Max Savikankaan kanssa vuodenvaihteessa 2016–2017. Kolme vuotta myöhemmin tekemämme 92-minuuttinen elokuva on paljon radiofoniaa laajempi teos.

Se on dokumenttielokuva, mutta käyttää myös kokeellisen elokuvan, mediataiteen ja essee-elokuvan keinoja. Teos koostuu viidestä eri materiaalista.

Ensimmäinen materiaali ovat haastattelut. Radiofoniaa varten haastattelin syksyllä 2016 kolmea irakilaismiestä — Bariq Hameed, Atheer Munder Saeed ja Badr Khudhair Hayal — jotka olivat tulleet Suomeen aikuisina turvapaikanhakijoina. Haastattelut tulkkasi iranilaissyntyinen anonyymi tulkki, joka on saapunut Suomeen lapsena vanhempiensa mukana ja saanut Suomen kansalaisuuden. Kolme vuotta myöhemmin haastattelin heitä vielä uudestaan, elokuvaa varten, selvittääkseni mitä heille oli tapahtunut, miten heidän elämänsä oli muuttunut, miten heidän kohtelunsa oli muuttunut tänä aikana Suomessa. Ja olivatko he saaneet turvapaikan vai ei.

Elokuvan toinen tärkeä materiaali ovat tilastot. Teoksessa käydään läpi paljon erilaisia, EU:n ja Suomen valtion julkaisemista tilastoista peräisin olevia numeraalisia faktoja, jotka koskevat muun muassa pakolaisuutta, muuttoliikkeitä, Islamia, tuloeroja ja turvallisuutta Suomessa ja muualla. Sitaatit äänitettiin radiostudiossa, jossa niitä esittivät YLEn uutistenlukija Jussi-Pekka Rantanen, YLEn toimittaja Anna-Maria Talvio ja näyttelijä Joonas Heikkinen. Minäkin puhuin joitakin teoksen teksteistä.

Kolmas tärkeä materiaali tässä elokuvassa on vihapuhe — tai niin sanottu maahanmuuttokriittinen puhe. Elokuvassa siteerataan muukalaiskammoisten tai rasististen poliitikkojen ja aktivistien kirjoituksista ja puheita. Tarkoitus ei ole tukea heidän ideologiansa levittämistä, vaan nostaa se kriittisen tarkastelun kohteeksi. Jotkut maahanmuuttovastaiset henkilöt pääsevät elokuvassa puhumaan ajatuksiaan myös ihan itse, katkelmissa jotka olen poiminut televisiouutisista ja videotallenteista, joita rasistiset järjestöt ovat itse internetissä julkaisseet.

Neljäs tärkeä leffan ainesosa on musiikki. Radiofonia oli musiikista, äänestä ja puheesta sommiteltu kokonaisuus. Siitä tuli myös elokuvamme elimellinen osa, sillä radiofonia muodostaa elokuvan alkupuolen ääniraidan. Leffaa varten Max Savikangas sävelsi lisäksi Maxams-nimisen kamarimusiikkikappaleen, joka sekin kuullaan elokuvassa kokonaisuudessaan. Elokuvan musiikin soittavat Veli Kujala, neljäsosasävelaskelharmonikka, Max Savikangas, alttoviulu, ja Sampo Lassila, kontrabasso.

Viides materiaali ovat kuvat — sellaiset kuvat, jotka eivät ole haastatteluista peräisin, eivätkä suoraan kuvita puhuttua tekstiä. Tämäntyyppisiä kuvia ovat esimerkiksi kuvat vanhoista kirkkomaalauksista.

Esitämme leffassa myös yhden Bertolt Brechtin runon, peräti kahteen kertaan.


Helsingissä 24.1.2020,


TEEMU MÄKI

ENSIESITYS: YLE Teema & Fem, 19.5.2020KRITIIKKEJÄ

Hanna Telakoski: "Teemu Mäen Pakolaiskeskusteluja näyttää vihan ajassamme – arkinen ja abstrakti kohtaavat kokeellisesti". Kulttuuritoimitus, 20.5.2020. Jos linkki ei toimi, pdf-versio siitä löytyy täältä.

TEKIJÄTIEDOT

Käsikirjoitus & ohjaus:
TEEMU MÄKI
Haastateltavat:
BARIQ HAMEED, BADR KUDHAIR HAYAL, ATHEER MUNDER SAEED,
Maryan Abdulkarim, Sanna Valtonen

Tulkit:
Anonyymi tulkki & Simon Hussein Al-Bazoon

Puhujat:
Joonas Heikkinen, Teemu Mäki, Jussi-Pekka Rantanen, Anna-Maria Talvio

Musiikin sävellys, kenttä-äänitys, editointi, äänenprosessointi:
Max Savikangas
Radiofonian ohjaus:
Teemu Mäki & Max Savikangas

Muusikot:
Veli Kujala — neljäsosasävelaskelharmonikka
Sampo Lassila — kontrabasso
Max Savikangas — alttoviulu

Kuvaus:
Mikko Haiko
Teemu Mäki
Erol Mintaş
Jonatan Sundström

Leikkaus:
Teemu Mäki & Niina Vornanen

Tuotantosihteeri:
Arto Kultalahti

Tuotantoharjoittelija:
Lyly Kokkonen

Äänitys:
Max Savikangas
Pentti Männikkö, YLE
Joonatan Kotila, YLE
Erol Mintaş
Musiikin äänitys Sipoon kirkossa:
Pekka Mikael Laine

Äänitarkkailija:
Anders Wiksten, YLE
Äänen miksaus:
Max Savikangas & Anders Wiksten
Tiia Vestola

Värimäärittely:
Jüri Shestakov / Revolver Film

Arkistomateriaali, valokuvat:
Mstyslav Chernov, Mathieu Cugnot (European Parliament), Georgios Giannopoulos, Maahanmuuttokriittisten tahojen julkaisemat mainokset, Teemu Mäki, Kalle Parkkinen / Lehtikuva, Puolustusvoimien kuva-arkisto, Mikko Stig / Lehtikuva, Työväenmuseo Vapriikin kuva-arkisto, Markku Ulander / Lehtikuva, Varisverkosto, WikiLeaks, YLE

Arkistomateriaali, videot:
Punainen Risti / International Committee of the Red Cross (ICRC)
Maahanmuuttokriittisten tahojen internetjulkaisut
Oleksander Rasskazov (Helsinki by drone)
USA:n armeija, Varisverkosto, WikiLeaks, YLE

Maalaukset:
Rudolf Schlichter, Bertolt Brechtin muotokuva, 1926. Alexandra Frosterus-Såltinin jäljennös K. H. Blochin taulusta Tulkaa minun tyköni (Sipoon uuden kirkon alttaritaulu). Quinten Massijs, yksityiskohta maalauksesta Jeesus kantaa ristiään, 1510–1515. Yksityiskohta tuntemattoman taiteilijan kirkkomaalauksesta, Jeesusta naulataan ristille (Église Saint-Julien de Pierry, Épernay, Ranska). Matthias Grünewald, Pieni ristiinnaulitseminen, 1511/1520. Matthias Grünewald, yksityiskohta Isenheimin alttaritaulusta, 1512–1516. Rogier van der Weyden, Jeesus Neitsyt Marian helmoissa, yksityiskohta Middelburgin alttaritaulusta, 1450. Giovanni Bellini, Madonna degli Alberetti – Pienten puiden Madonna, 1487.

Kiitokset:
Auramon vastaanottokeskus, Bertolt Brecht, Karin Kreuz, Marjut Nieminen, Ravintola Pihka (Sörnäinen), Sepideh Rahaa, Saku Timonen, Sanna Valtonen, Varisverkosto, Jonna Wikström & Masalan Nuorisoteatteri

Tuotanto:
Soila Valkama (radiofonia) YLE Radio 1 / Ääniversumi
Merja Ritola (elokuva) Greenlit Productions
Osatuottaja:
Karin Reinberg / Revolver Film

Rahoitus:
AVEK, Tuuli Penttinen-Lampisuo
Taiteen edistämiskeskus
YLE, Sari Volanen

© TEEMU MÄKI & GREENLIT PRODUCTIONS OY 2020


  

HOME / etusivu

PAINTING (+ drawing, printmaking & installation art)

PHOTOGRAPHY

DANCE & THEATER     FILM & VIDEO     TEXT     CV     news

emailaddress.jpg