TAVALLISTA TAPPAMISTA
/
Ordinary Killing

Teemu Mäen elokuva.

Katkelmia Hannu Lauerman haastattelusta, 17.4.2015.
Antti Auvisen musiikin kera.
Ohjaus: Teemu Mäki.

17 minuuttia, 4K, 2015–2016 / 2021.video-ordinary-killing-still-lauerma-introduced-1920pxw.jpg

Olin ohjaamassa Antti Auvisen oopperaa Autuus / Bliss. Sen aihe on tositapaus 1800-luvun Suomessa: veljesmurha, jossa Kangaslammin kappalainen tappaa veljensä, joka on pappi hänkin.

Halusin lisätietoa henkirikoksista, joten menin haastattelemaan ylilääkäri ja tutkimusprofessori Hannu Lauermaa. Hän on hoitanut ja tutkinut väkivaltarikollisia ammatikseen niin pitkään, että tietää tästä aiheesta sekä yksittäistapausten että tilastofaktojen tasolla ehkä enemmän kuin kukaan muu Suomessa.


Kysyin henkirikosten syistä ja siitä mitä maakohtaisia eroja niissä on. Ja miten henkirikosten yleisyys ja syyt ovat aikojen saatossa muuttuneet. Kyselin myös fyysisen, henkisen ja rakenteellisen väkivallan eroista ja keskinäisistä syy- ja seuraussuhteista. Ja lopuksi siitä, miksi katsomme väkivaltaa, todellista tai fiktiivistä väkivaltaa.


Haastattelu kesti tunnin. Koostin haastattelukysymyksistä ja vastauksista lyhyen leffan, jota käytin oopperaohjaukseni osana. Oopperan kolmannen näytöksen aikana leffa projisoitiin isolle valkokankaalle. Leffasta piti tietenkin jättää alkuperäinen ääniraita pois, jotta se ei häiritsisi Auvisen musiikkia. Leffan dialogi välittyi vain tekstityksen kautta. Näin ollen oopperan kolmas näytös oli kolmen eri aineksen yhdistelmä: 1) musiikki, 2) mykkäleffa, 3) näyttömötapahtumat.


Pidin tuloksesta kovasti ja halusin jälkeen päin tehdä itsenäisen lyhytelokuvan samalta pohjalta. Editoin leffan osittain uudelleen ja lisäsin siihen insertteinä muutamia dokumenttiklippejä väkivallasta sekä kotivideopätkän. Pidin kuitenkin Auvisen musiikin omalla paikallaan, sillä oopperassa haastatteluvideon ja atonaalisen nykymusiikin outo yhdistelmä oli minusta antoisa. Kun esitimme oopperaa uudestaan kuusi vuotta myöhemmin Kansallisoopperassa, hieman päivitettynä, päivitin myös TAVALLISTA TAPPAMISTA -teoksen siinä ohessa. Teos on nyt pari minuuttia pitempi ja mielestäni entistä parempi:)


Leffan ääniraidalla on siis edelleen vain Auvisen opperasta poimimaani musiikkia — lähes pelkästään instrumentaalimusiikkia — eikä mitään muuta. Ajattelen tätä leffaa kolmen, erillisen aineksen yhdistelmänä ja kolarina: 1) dokumentaarinen kuvaraita, 2) pelkäksi tekstiksi tiivistetty faktakeskustelu, 3) Auvisen musiikki. Nämä kolme ulottuvuutta ovat keskenään tasa-arvoiset ja kukin niistä käsittelee javalaisee väkivaltaa omalla tavallaan.
Elokuvan lopputekstit:

Tavallista tappamista
Katkelmia Hannu Lauerman haastattelusta, 17.4.2015.
Antti Auvisen musiikin kera.
Ohjaus: Teemu Mäki.

Leffassa käytetyt matskut poimittiin pääosin
oopperasta AUTUUS / BLISS.
Sävellys: Antti Auvinen.
Libretto: Harry Salmenniemi.
Ohjaus: Teemu Mäki.

Autuus / Bliss on 4-näytöksinen kamariooppera videolle, kuorolle ja orkesterille.
Tämän leffan musiikki on oopperan 3. näytöksestä.
Soittajat & laulajat: defunenensemble & Helsingin Kamarikuoro.
Kapellimestari: Nils Schweckendiek.
Studioäänitykset: Timo Kurkikangas.
Oopperan live-äänitys, Helsingin Musiikkitalo, Sonore, 16.8.2015: Anders Pohjola.

Hannu Lauerman haastattelu (idea ja kysymykset): Teemu Mäki.
Haastattelun elokuvaus: Anna Antsalo.
Leikkaus: Teemu Mäki.
Ohjaus: Teemu Mäki.
                    
theater-bliss-hkk-logo.jpg


theater-bliss-defunensemble-logo.jpg

© Teemu Mäki 2021video-ordinary-killing-still-syria-1920pxw.jpg

video-ordinary-killing-still-aatos-about-to-blow-1920pxw.jpg

HOME / etusivu

PAINTING (+ drawing, printmaking & installation art)

PHOTOGRAPHY


THEATER


FILM & VIDEO

TEXT

CV

news

emailaddress.jpg