Onko sukupuolia kaksi vai enemmän?
/ How Many Genders Are There?


Lyhytelokuva sukupuolesta, transsukupuolisuudesta ja kolmannesta sukupuolesta.

Teemu Mäki

29 minutes, 2018, 4K video, stereo.
Leffan ensi-esitys oli näyttelyssäni MUU Galleriassa, Helsingissä, 24.5.2018.

Teos on läheistä sukua TRANSFORMATIONS-teatteriesitykselle sekä valokuvasarjoille Miten olla mies tai nainen? ja TRANSGENDER.TEKIJÄTIEDOT

Käsikirjoitus, ohjaus, leikkaus: Teemu Mäki

Haastateltavat / esiintyjät:
Maru Hietala
Annu Kemppainen
Valto Kuuluvainen
Jamie MacDonald
Lexie Matheson
Aro Mielonen
Venni Rechardt
Jennah Vain

Elokuvaus ja värimäärittely: Jarmo Kiuru.
Äänitys ja miksaus: Ville Katajala.
Musiikki:
Johann Sebastian Bach: English Suite #2 In A Minor, Courante (Glenn Gould).


Onko sukupuolia kaksi vai enemmän? / How Many Genders Are There? on dokumentaarinen lyhytelokuva, joka koostuu pääosin transihmisten haastatteluista. Lisäksi mukana on valokuvia muutaman transihmisen elämän varrelta, lapsuudesta nykyhetkeen — ja hieman J. S. Bachin musiikkia.

Ihminen luokitellaan yleensä viimeistään syntymähetkellä joko mieheksi tai naiseksi. Luokittelu tehdään sukuelinten perusteella: pippeli tekee miehen, pillu tekee naisen. Kaikkien ihmisten kohdalla asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Jotkut ovat miehiä, vaikka heillä on naistyypilliset sukuelimet. Jotkut ovat naisia, vaikka heillä on on penis. Jotkut eivät ole kumpaakaan, vaan jotain kolmatta sukupuolta, joka ei mahdu kaksijakoisen sukupuolikäsityksen kumpaankaan lokeroon. Kaikki he ovat transihmisiä, tai tarkkaan ottaen transsukupuolisia ihmisiä.

Lyhytelokuva on  jatkoa dokumenttiteatteriesitykselle TRANSFORMATIONS — Rewriting Masculinity / Otteita maskuliinisuuden sanakirjasta (2016). Käsikirjoittamaani ja ohjaamaani teatteriesitystä esitettiin Helsingissä, Tampereella, Kööpenhaminassa, Tallinnassa ja Tartossa vuosina 2016–2017. Maru Hietala, Valto Kuuluvainen, Aro Mielonen, James MacDonald ja Venni Rechardt olivat teoksen esiintyjät. Teatteriesitykseen kuului myös video-osuuksia, joiden kautta mukana olivat edellisten lisäksi myös kanssa Annu Kemppainen, Lexie Matheson ja Jennah Vain. Kaikki he ovat mukana myös dokumenttielokuvassa.

Olen tehnyt myös valokuvataidetta samasta aiheesta ja samojen ihmisten kanssa. Näytin teoksia valokuvasarjasta TRANSIHMISYYS — kuvia sukupuolen moninaisuudesta / TRANSGENDER — Images of Gender Diversity ensi kertaa näyttelyssäni MUU Galleriassa Helsingissä vuonna 2018. Jotkut niistä kuvista ovat mukana myös lyhytelokuvassani. Transihmisten muotokuvat kuuluvat myös laajempaan valokuvasarjaan, Miten olla mies tai nainen? / How to Be a Woman or a Man?, jota olen työstänyt ja näyttelyissä esittänyt vuodesta 2004 lähtien. Sarjan teokset ovat fotomuotokuvia monenlaisista ihmisistä ja heidän suhteestaan sukupuoleen, perheeseen ja kuolevaisuuteen.

Lyhytelokuva on itsenäinen teos, mutta samalla se on esityötä pitkää dokumenttielokuvaa varten.


Helsingissä 6.6.2018,


Teemu Mäki


   
  
  

HOME / etusivu

PAINTING (+ drawing, printmaking & installation art)

PHOTOGRAPHY


THEATER


FILM & VIDEO

TEXT

CV

news

emailaddress.jpg