SULKAPALLO-OOPPERA
/
Badminton Opera


Max Savikangas
(sävellys)
 
Juha-Pekka Hotinen and Teemu Mäki
(käsikirjoitus, visualisointi ja ohjaus)Oopperamme pääaihe on väkivalta. Väkivallalla on monia olomuotoja, joista jotkut ovat ilmeisiä, toiset taas vaikeasti tunnistettavia. Emme käsittele niinkään ilmeisintä väkivaltaa – esimerkiksi sotaa – vaan taloudellisiin, psykologisiin ja kulttuurisiin rakenteisiin piiloutunutta väkivaltaa. Tämä rakenteisiin piiloutunut väkivalta on väkivallan olomuodoista laajin ja perustavin. Ilmeiset väkivallan purskahdukset ovat vain sen oheistuotteita.

Yksi näkökulma väkivaltaan teoksessamme on poliittinen, suorastaan marxilainen. Sen mukaan väkivallan päämuoto on kapitalistisen talouden rakenteellinen ominaisuus: riisto. Väkivalta on silloin hyödyn tavoittelun väline.

Tämän rinnalla teoksessa on myös psykologinen, suorastaan psykoanalyyttinen näkökulma, jonka mukaan väkivalta on lähinnä seksuaalivietin eräs olomuoto tai sen sublimaatiota. Väkivalta voi olla tekijälleen, joskus uhrillekin, itseisarvo, nautinnollista sinänsä.

Teoksemme kysyy: Miten nämä väkivallan eri muodot ja väkivallan tekemisen eri motiivit liittyvät toisiinsa?

Teos pyrkii olemaan monitaide-esitys, jossa eri ilmaisulajit (musiikki, teksti, teot, näytteleminen, visuaalisuus jne.) ovat keskenään tasa-arvoiset. Teos esittää yhden vision siitä, millaista ooppera voisi olla, jos se luopuisi perinteisestä, hierarkkisesta luonteestaan, jossa kaikki on musiikille tai tarinalle alisteista.

Teos on tarkoitettu kuolemanvakavaksi ja naurettavaksi. Raflaavankuuloisista teemoistaan huolimatta teos pyrkii myöskin olemaan spektaakkelin vastakohta: siinä ei ole shokkiefektejä, se ei ole trilleri eikä myöskään aristoteelinen draama. Tyylilaji johon pyrimme oli runollinen essee.Olemme halukkaita matkustamaan tämä produktion kanssa. Teoksen libretosta on tekeillä englanninkielinen versio. Valmistelemme myös videoversiota teoksesta. Ei dokumentaarista tallennetta, vaan itsenäistä videoteosta, joka rakentuu samoista lähtömateriaaleista kuin näyttämöteos, mutta ei simuloi näyttämöteosta. Videoversioita tulee kaksi: yhden kuvavirran versio screening- ja televisiokäyttöä varten ja monikanavainen installaatioversio galleria- ja museokäyttöä varten.

Muutkin taiteilijat voivat käyttää materiaaliamme: käsikirjoitus, libretto ja partituuri on saataville heille, jotka haluavat tehdä oopperamme omin päin.Tekijöistä:

Max Savikangas (1969–) opiskeli säveltäjäksi Sibelius-Akatemiassa. Hän on myös muusikko, hänen  pääinstrumenttinsa on alttoviulu. Sävellystyön lisäksi hän on ollut aktiivinen myös esiintyvänä muusikkona sekä klassisen nykymusiikin että improvisaatiomusiikin piirissä.
Juha-Pekka Hotinen (1957–) on teatteriohjaaja ja -teoreetikko. Hän oli pitkään dramaturgian lehtorina Teatterikorkeakoulussa, mutta nykyään hän työskentelee Yleisradiossa.
Teemu Mäki (1967–) on taiteilija (kuvataiteen tohtori), aktiivinen sekä taiteissa, filosofiassa että politiikassa.

Esittäjät:
Kaksi laulusolistia: Tuukka Haapaniemi (baritoni), Susanna Tollet (altto)
Pianisti: Ilmo Ranta
Neljä näyttelijää: Minna Harjuniemi, Seppo Merviä, Jukka Ruotsalainen ja Miikka
Tuominen
Valosuunnittelu: Tuukka Törneblom

Kesto: 110 minuuttia
Tukijat: Helsingin kaupunki, Kiasma-teatteri, LUSES, Suomen Kulttuurirahasto,
Uudenmaan taidetoimikunta
Tuotanto: Suomen nykyteatterin museo, Kiasma-teatteri.
Tuottaja: Mirva Pulkkinen
Ensi-ilta Kiasma-teatterissa 6.10.2005

Kontaktit:
emailaddress.jpg
(Tämän sivun valokuvat Sulkapallo-oopperasta: © Petri Virtanen / KKA)


   

 
web analytics