Arja Elovirta:

Mielenosoittajapunkkari / Arkiminä / Investointipankkiiri
  

Self-Portrait (Be Your Enemy -triptych) as my ideal self (demonstrating leftist punk), as my normal self and as my enemy / nightmare self (right-wing investment banker)

2015, three photographs, 40 x 60 cm, 60 x 40 cm, 40 x 60 cm.

Made in Teemu Mäki's BE YOUR ENEMY workshop in Vaasa Kunsthalle,  2015, directed by Teemu Mäki & Arja Elovirta.Arjan kirjoittama teksti hänen painajaisminänsä / vihollisensa sanomalehtihaastattelusta:

Investointipankkiiri Elovirta: Ilmaisia asioita kulutetaan liikaa – vesi yksityiseen omistukseen, lisääntymisoikeudet myyntiin

STT
12.3.2015 10:51

Åbo Akademi Vaasan köyhyysseminaarissa puhunut investointipankkiiri Elovirta yksityistäisi luonnonvarat, pistäisi väestönkasvun kuriin ja laskisi palkkoja.

– Palkkojen pitäisi ehdottomasti olla nykyistä matalampia, jotta Suomeen saataisiin investointeja ja uutta työtä. Lisäksi tileillä makaavat rahat tulisi saada entistä paremmin kiertoon, Elovirta selvittää.
– Meidän pitäisi kepittää investointeja liikkeelle perimällä tallettajilta maksuja eli maksamalla negatiivista korkoa.
Elovirta arvostelee myös myyttiä, jonka mukaan talous voi hyvin siitä, että yhä enemmän resursseja on yhteisessä omistuksessa. Hänen mukaansa Kapitalismi ei aiheuta luonnonvarojen riistoa; sen aiheuttaa yhteisöllinen omistus.
– Voimme tehdä monia asioita säästääksemme vettä, mutta ne jäävät tekemättä, ellemme salli veden siirtoa jonkun omistukseen. Vain ymmärtämällä, että ilmaisia asioita kulutetaan aina liikaa voimme alkaa poistaa vesipulaa maailmasta ja pelastaa vauvoja, Elovirta summaa.
Vielä hurjempia tulevaisuusvisioita Elovirta esittää väestönkasvun rajoittamiseksi.
– Voisimme asettaa väestölle ylärajan esimerkiksi seitsemään miljardiin ja huutokaupata sitten lisääntymisoikeuksia nuorille pareille. On helposti osoitettavissa, että puhtaasti taloudellisesta näkökulmasta tämä olisi mielekkäämpää kuin Kiinassa käytetty yhden lapsen -politiikka.
Elovirran mielestä suurin kannustinloukku taloudessa on se, että työtä verotetaan ja vapaa-aikaa ei. Seurauksena on se, että Suomessa on liian helppo olla kantamatta kortta yhteiseen kekoon.
–  Onko se niin hirveän dramaattista sanoa vähän aiemmin, että –please– tarvitsisi nyt järkiintyä. Näin ei voi jatkaa.web analytics