Olli and Hanna of Pizzeria Mare Chiaro – A Portrait of  Unexploited Small-scale Enterprisers / Workers

from the series How to Be a Man or a Woman?
&
from the installation SEX AND WORK

2008, a photograph, chromogenic digital print, 107 x 85 cm, edition of 5

Olli ja Hanna ovat työtovereita, eivät pariskunta. He ovat pizzeriansa ainoat työntekijät. Se on pieni ja halpa, mutta niin suosittu ravintola, että ilman pöytävarausta on sinne vaikea päästä syömään.

Ravintola ei ole koskaan markkinoinut itseään, ellei ikkunan "Pizzeria Mare Chiaro Secondo" tekstiä lasketa. Paikka on pysynyt ennallaan 1980-luvun puolivälistä asti. Siellä voi maksaa vain käteisellä. Olli ja Hanna eivät mielistele ketään. Kun ravintola on täynnä tai tilauksia on liikaa jonossa, he sanovat sisään lampsiville asiakkaille tylysti ja selittelemättä että "Ei oo tilaa."

Mare Chiaro on tavallaan porvarillista pienyrittäjyyttä parhaimmillaan. Toisaalta Ollin ja Hannan bisnes ei kuitenkaan ole kapitalismia, sillä heillä ei ole työntekijöitä, eikä heille kerry aineellista pääomaa – heidän työnsä muistuttaa siis enemmän sosialistisen työn sankarin puuhia kuin kilpailuyhteiskunnassa menestyvän kaupallisen sankarin seikkailuja. Olli ja Hanna pärjäävät markkinataloudessa, mutta jo se, etteivät he markkinoi, tekee heistä taloudellisen kummajaisen.

Jos he eivät saisi tällä työllä elantoaan, he lopettaisivat – raha on siis heille työn tekemisen ehto ja olennainen työn tekemisen motiivi. Koska he kuitenkin pitävät työstään, ovat ylpeitä tekemästään ruoasta ja uskovat työnsä olevan hyväksi asiakkailleen, heidän työnsä ei ole huorintekemistä.

Kuinka monen työ muistuttaa Ollin ja Hannan pääomatonta, riistotonta ja mielihyväistä uurastusta?

<<<          >>>

PHOTOGRAPHY          TEEMU MÄKI

web
        analytics